nedelja, 24. marec 2013

Jezus je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« (Janez 14,6)Jezus je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« (Janez 14,6) Dodal je še: »Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil« in »Kdor ne pride v ovčjo stajo skozi vrata, ampak spleza vanjo od drugod, ta je tat in ropar.« (Jn 10, 1,9) Apostol Pavel se je strinjal: »Bog je namreč samo eden. Samo eden je tudi srednik med Bogom in ljudmi, človek Kristus Jezus.« Peter tudi pravi: »V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili.«
Mnogi imajo težave s sprejemanjem teh trditev, ker se jim zdijo ozkogledne. Navsezadnje je dandanes na trgu idej veliko takšnih, ki trdijo da posedujejo resnico. Mohamed je trdil, da je zadnji od prerokov, ter, da je razodel Božjo besedo v Koranu. Milijoni verjamejo, da je Buda razsvetljeni. Konfucij je verjel, da je našel pot modrosti. Hindujci verjamejo, da je Krišna inkarnacija Boga za človeštvo. Če k temu dodamo še tisoče sekt in kultov, ki trdijo, da imajo neposredno povezavo do Boga, potem laže razumemo odpor današnje generacije pri sprejemanju Jezusovih trditev. K temu lahko dodamo še naraščajoči val ateistov, ki pravi, da Bog sploh ne obstaja. Potem neznano število agnostikov, ki trdijo, da ne vedo ali Bog obstaja ali ne in še skeptiki, ki se trudijo vcepiti dvom v obstoj takšnega bitja. Kdo ima prav? In kako naj nekdo to ve?
V današnjem svetu bi morali upoštevati Sokratovo teorijo, ki pravi: »Življenja, ki ni preizkušeno, ni vredno živeti, enako kot je nevredno verjeti v vero, ki ni preizkušena.« Konec koncev je zgorelo 70 predanih sledilcev Davida Koresha v Wacu, Teksasu in storilo samomor več kot 700 sledilcev sekte Jima Jonesa v Gvajani. Potem je še na stotine muslimanov samomorilcev, ki na takšen način žrtvujejo svoje življenje za Alaha. Slepa vera ima več kot očitno lahko strašne posledice v tem življenju – kot tudi v naslednjem.
V času ko želi Gospod doseči naša srca, želi verjetno doseči tudi naš razum. Prerok Izaija je dejal: »Pridite, pravdajmo se, govori GOSPOD« (Iz 1,18) in Peter pravi kristjanom: »Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas.« (1 Pt 3,15) Jezus je rekel: »In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.« (Jn 8,32) Janez je dodal: »Ljubi, ne zaupajte vsakemu duhu, ampak duhove preizkušajte, ali so od Boga…« (1 Jn 4,1)
In res, Jezus nas ne kliče da slepo verjamemo, ampak da naredimo korak vere v luči in z odprtimi očmi. V luči dokazov. Noben razumen človek ne bi v temi skočil v luknjo, kjer naj bi bilo dvigalo, brez da se prej prepriča, če ima na voljo trdna tla. Enako nas tudi Jezus ne kliče k nepremišljeni odločitvi o tem in naslednjem življenju. Ravno obratno, On nam pravi: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in vsem mišljenjem.« (Mt 22,37) Opozoril nas je tudi glede lažnih prerokov (Mt 24,11) in lažnih religij (Mt 23,13), ki bodo mnoge vodila stran od prave poti.
Torej je potrebno da vsi, ki iščejo resnico, zahtevajo razumne dokaze, preden se odločijo komu bodo verjeli. Natančno to je delal Pavel, ko se je pravdal v sinagogah in tržnicah z epikurejskimi in stoiškimi filozofi. (Apd 17,18) Dosegel je vidne rezultate, saj je prepričal (vr.4) nekatere izmed njih, npr. Dionizija, Damaris in ostale. (vr.34)
V tem duhu vabimo ateiste, agnostike, skeptike in vse ostale ne – kristjane, da si sami ogledajo in preiščejo dokaze za resničnost krščanske vere. Vsakogar želimo spodbuditi da si pozorno in brez predsodkov pogleda osnove na podlagi katerih pridemo do zaključka, da je Jezus pot, resnica, življenje in edina pot do Boga Očeta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar