torek, 30. oktober 2012

Ali Jezus res zahteva, da smo popolni?


Namreč zadnjič sem se pogovarjal z nekom, ki mi pravi, da je mogoče ziveti popolnoma po evangeliju in da ve za nekoga, ki mu je to celo uspelo.

Vprašanje, ki me spremlja od takrat dalje, je naslednje: "Ali Jezus res od nas zahteva popolnost?"

V Mateju 5,48 pravi: “Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.” In brez dvoma, če bi lahko živeli tako, kot od nas zahteva poglavje 5 v Matejevem evangeliju, bi zares lahko rekli, da smo popolni. Tudi pomeni, da bi imeli večjo pravičnost od farizejev in pismoukov. Torej bi imeli vse pogoje za vstop v Božje kraljestvo.  Ampak vemo, da je živel samo eden, ki je vse to izpolnjeval. Jezus Kristus.

Kaj pa velja za nas? Smo izključeni iz kraljestva?

Mislim, da je želel Jezus povedati naslednje: Če hočemo biti rešeni po postavi, (kakor najbolj zmoremo živeti po njej-po naši pravičnosti) jo moramo izpolnjevati v popolnosti. Na zunaj in na znotraj. S tistim kar se vidi in s tistim, česar na zunaj ni videti. Se pravi, biti moramo popolni!

Kar pa dobro vemo, da je nemogoče! Torej  nam Jezus pokaže pravičnost, ki je ločena od postave. Njegovo pravičnost. Pavel pravi v Rimljanih 3,21-22: “Zdaj pa se je brez postave pokazala Božja pravičnost, o kateri pričujejo postava in preroki. Božja pravičnost se daje po veri v Jezusa Kristusa, in sicer vsem, ki verujejo. Ni namreč nobene razlike.”

Ker po postavi smo grešniki, ki nikakor ne morejo biti opravičeni po svojih dobrih delih. In ta problem pri ljudeh je dandanes isti, kot takrat ko je Jezus živel z nami na Zemlji. Ker če bi lahko bili opravičeni z našimi deli oziroma z našo pravičnostjo, bi bila Jezusova smrt nesmiselna.

Kaj torej? Seveda ne moremo živeti popolnega življenja. V smislu, da bi nas naša popolnost peljala v nebesa. Nikakor ne! V nebesa nas lahko popelje samo Jezusova pravičnost, ki smo jo lahko deležni samo po veri!